Kalk in de schouder

Wanneer gesproken wordt over kalk in de schouder, gaat het om kalk in de spieren van de rotatorcuff. Dit is een spiergroep om het schoudergewricht heen. De cellen in de spieren produceren kalk. Het lichaam is meestal zelf in staat de kalk ook weer af te breken. De aangemaakte kalk kan echter kalkopslag veroorzaken. Dit is een samenklontering van kalk.

De opslag van kalk zit bijna altijd in de pezen van de rotatorcuff. Wanneer deze kalkopslag te groot wordt, kan dat problemen geven. Door de verdikking van de kalkopslag, komt ander gezond weefsel in de verdrukking tussen de schouderkop en schouderdak. Dit kan leiden tot peesontstekingen of slijmbeursontstekingen. Door kalkopslag is de kans op het impingementsyndroom veel groter.

Oorzaak van kalk in de pezen

De exacte oorzaak van kalkopslag in de pezen is nog onbekend. Het is een normaal proces van het lichaam. En het lichaam breekt kalk meestal zelf ook af. Er is wel een aantal risicofactoren dat de kans op extra kalkopslag vergroot:

  • Leeftijd (tussen de 30-60 jaar).
  • Geslacht. Vrouwen hebben meer kans op kalkopslag.
  • Verminderde zuurstof in de pezen (inactiviteit).
  • Suikerziekte. Door een verminderde doorbloeding en herstel van spieren en pezen.
  • Eerdere peesproblemen.
  • Erfelijkheid. Bij de ene familie komt het meer voor dan de andere.
  • Abnormale activiteit van de schildklier.

Symptomen (kenmerken)

De ontwikkeling van kalkopslag hoeft geen pijn te geven. Pijn is wel het belangrijkste kenmerk als de kalkopslag klachten geeft. De pijn kan heel heftig zijn en zelfs in rust of ’s nachts aanwezig.

De pijn zit meestal aan de voorkant of achterkant van de schouder met uitstraling naar de bovenarm. Bewegingen van de arm kunnen pijnlijk of niet mogelijk zijn. Vooral de arm optillen of naar buiten draaien. Dit zijn ook de symptomen die bij impingement-problemen horen. Door deze beweging wordt de ruimte tussen de schouderkop en het schouderblad nog kleiner. De kalkopslag kan dan voor verdere inklemming zorgen.

De symptomen hebben te maken met de drie stadia van het ontstaan en verdwijnen van de kalkopslag:

  • Voorstadium
    Ddit is het begin waar kalk begint te ontwikkelen. Dit komt door verandering in de cellen. Dit stadium geeft nog geen klachten.
  • Kalkstadium
    De cellen geven kalk af. Dit kan leiden tot kalkopslag. Dit is vaak de pijnlijkste fase.
  • Na-stadium
    Het lichaam breekt kalk weer af en zorgt dat er gezond peesweefsel voor terug komt. Deze fase geeft geen klachten.

Maar zoals gezegd, hoeft dit hele proces geen klachten te geven. Het lichaam kan er wel vijf tot tien jaar overdoen om kalk af te breken.

Diagnose

tendinitis calcareaHet stellen van de diagnose kan soms lang duren. De klachten komen vaak overeen met symptomen van impingement- of rotatorcuff-problematiek. Vaak gaat pijn door kalkopslag ook samen met deze aandoeningen. Een fysiotherapeut of arts is niet in staat om de diagnose ‘kalk in de pezen’ te stellen zonder aanvullend onderzoek.

Grote kalkopslag is zichtbaar op röntgenfoto’s. Een echografisch onderzoek is het beste middel om kalkopslag vast te stellen. Tijdens een echografisch onderzoek kan de schouder ook onderzocht worden tijdens het bewegen. Dan kan er gekeken worden of de kalkopslag ook daadwerkelijk voor inklemming zorgt. Vaak is dit namelijk niet het geval en is een peesontsteking of slijmbeursontsteking de oorzaak voor de pijn.

Behandeling van kalk in de pezen

Kalk in de pezen herstelt vaak zonder operatie. Behandeling bij een fysiotherapeut wordt wel geadviseerd. Het lichaam neemt kalk meestal vanzelf ook weer op. Dit gebeurt in het na-stadium. Wanneer de kalk niet zorgt voor de pijn maar een andere schouderaandoening de oorzaak is, dan wordt deze behandeld.

Door rust en de juiste oefeningen kunnen de pezen weer herstellen. Een fysiotherapeut begeleidt bij dit proces met adviezen over rust en juiste oefeningen.

Kalk kan wel voor problemen zorgen als de kalkopslag voor inklemming zorgt. Wanneer dit het geval is, kan shockwave of EPTE (Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse) worden ingezet. Met shockwave wordt de kalkopslag door geluidsgolven behandeld. Door deze trillingen kan de kalkopslag kleiner worden. Met EPTE wordt met een dunne naald elektrische schokjes in de kalkopslag gebracht. Hierdoor worden de cellen gestimuleerd de kalk af te breken en gezonde cellen aan te maken.

Wanneer dit alles niet voldoende werkt, kan worden geopereerd. Dit wordt tegenwoordig bijna niet meer gedaan omdat het lichaam kalk weer zelf opneemt.