Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder is een pijnlijke en stijve schouder. Letterlijk vertaald betekent het “bevroren schouder”. De officiële benaming is capsulitis adhaesiva. Om het gewricht van de aansluiting van de arm op de schouder  zit het verbindingsweefsel. Bij een frozen shoulder is dit weefsel ontstoken en stijf. Daardoor kun je je schouder bijna of helemaal niet meer bewegen. Een frozen shoulder kan genezen, maar dit is vaak een langdurig proces. Twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft last van een frozen shoulder. Dit komt vooral voor bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar oud.

Bevroren-schouder

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Het is nog steeds onduidelijk hoe een frozen shoulder precies ontstaat. Men heeft wel ontdekt dat het vaak voorkomt nadat iemand aan zijn schouder is geopereerd of een blessure aan zijn schouder heeft gehad. Er zit dan een litteken en als reactie kan het weefsel rond het schoudergewricht dan samentrekken. Verder ontstaat het soms ook bij gezonde schouders, maar waarom kan men dus nog niet precies zeggen. Het is wel bekend dat bepaalde mensen een groter risico lopen. Dit zijn vooral mensen die last hebben van diabetes. Bij hen komt een frozen shoulder regelmatig voor. Ook duurt het herstelproces bij deze mensen vaak veel langer. Andere mensen die een groter risico lopen zijn mensen die last hebben van een te snel of te langzaam werkende schildklier. Ook mensen met Parkinson hebben vaker last van een frozen shoulder, evenals mensen met bepaalde hart- en vaatziekten. Daarnaast kun je last krijgen van een frozen shoulder na een val op de schouder of iets waardoor de schouder ontwricht is geweest. Ook kan een frozen shoulder ontstaan als reactie na een slijmbeursontsteking of een peesontsteking.

Wat zijn de symptomen van een frozen shoulder?

Bij een frozen shoulder heb je last van pijn in de schouder. Je merkt vaak dat er iets aan de hand is doordat je je arm niet meer goed kunt bewegen en het dus bijvoorbeeld niet meer lukt om iets bovenin de kast te pakken en je jas aan te trekken. Dit komt omdat een frozen shoulder zorgt voor minder bewegingsvrijheid. Omdat bewegen pijn doet, ga je vaak minder bewegen, wat de frozen shoulder juist verergerd. Bij een frozen shoulder heb je eigenlijk drie fases waarin het proces verloopt. Als eerste is er de fase waarin de schouder steeds meer verstijft en er ook steeds meer pijn optreedt. Je kunt je schouder dan maar nauwelijks bewegen. De duur van deze fase varieert van zes weken tot negen maanden. In de tweede fase verergert de stijfheid nog meer en kun je je schouder dus nog minder bewegen. De pijn neemt wel af in deze fase. Deze tweede fase duurt tussen de twee en twaalf maanden. In de derde en laatste fase neemt de pijn nog verder af en wordt de stijfheid ook minder. Je kunt je schouder steeds weer wat meer bewegen en het leven wordt daardoor weer steeds normaler. De duur van deze laatste fase is zo’n vijf maanden tot twee jaar. Al met al ben je dus een behoorlijke tijd zoet met een frozen shoulder. Het is zelfs zo dat één op de twintig mensen nog steeds regelmatig last blijft houden van pijn en/of stijfheid in de schouder.

Welke oefeningen kun je doen bij een frozen shoulder?

Bij een frozen shoulder is het belangrijk om veel oefeningen te doen. Om het herstelproces zo goed mogelijk te laten verlopen, moet je ervoor zorgen dat de arm regelmatig blijft bewegen. Er zijn verschillende oefeningen om de schouder weer te laten herstellen. Meestal wordt dit proces begeleid door een fysiotherapeut, die de verschillende oefeningen voorschrijft. Deze oefeningen moet je regelmatig thuis doen, om zo te proberen de schouder weer wat soepeler te laten worden. Bij het uitvoeren van deze oefeningen is het wel van belang om niet door je pijngrens heen te gaan. Zodra je het gaat forceren, zal het herstelproces alleen maar langer gaan duren. Daarom moet je voorzichtig te werk gaan met de oefeningen.

Welke behandelingen zijn er bij een frozen shoulder?

Bij een frozen shoulder is het het belangrijkste om de oefeningen van de fysiotherapeut goed uit te voeren. Daarnaast kan er medicatie worden voorgeschreven om zo de pijn tegen te gaan. Wanneer de pijn door deze medicijnen zakt, heb je meer ruimte om aan het herstelproces te werken. Soms helpen deze medicijnen niet genoeg, dan kan er gekozen worden voor een frozen shoulder injectie. Met deze injectie wordt er vloeistof in het stijve weefsel gespoten, die ervoor moet zorgen dat de pijn verminderd en de ontsteking wordt geremd. Als dit allemaal nog niet het gewenste resultaat heeft, kan er in het uiterste geval worden besloten dat men een chirurgische ingreep moet uitvoeren. Maar zoals gezegd, komt dit niet heel vaak voor. Meestal kan het worden opgeloste met veel oefeningen en medicatie.

Pijn in de schouder

Het overkomt veel mensen: een pijn in de schouder. Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor een pijnlijke schouder of pijn tussen de schouderbladen. Er zijn vele aandoeningen met allemaal hun eigen benaming. Je kunt hierbij denken aan artrose in de schouder, een frozen shoulder, een slijmbeursontsteking in de schouder, schouderluxatie, peesontsteking, thoracic-outlet-syndroom, rotator-cuff, impingement, muisarm of een schouderblessure. In dit artikel wordt verder ingegaan op de frozen shoulder.