Welke klachten in de schouder zijn er?

Er zijn veel verschillende klachten mogelijk in de schouder. De meeste aandoeningen in de schouder zorgen voor zeer veel pijn. Dit kan pijn in de schouder zelf zijn of pijn tussen schouderbladen. Verschillende aandoeningen die bekend zijn, zijn bijvoorbeeld artrose, frozen shoulder, slijmbeursontsteking, schouderluxatie, peesontsteking, thoracic-outlet-syndroom, rotator-cuff, impingement, muisarm en een schouderblessure. In dit artikel gaan we specifiek in op een peesontsteking in de schouder.Schouder-peesontsteking

Wat is een peesontsteking in de schouder?

Wanneer je last hebt van pijn in je schouder, is de kans op een peesontsteking schouder vrij groot. Dit is één van de meest voorkomende aandoeningen in de schouder. Wat is nou precies een pees? Een pees zorgt ervoor dat een spier en een bot met elkaar worden verbonden. Als je een peesontsteking hebt, zijn er kleine scheurtjes in de pees ontstaan, waardoor deze erg pijnlijk aanvoelt. Je voelt de pijn op de plaats waar de pees aan het bot vastzit. Vooral wanneer de schouder belast wordt, kan er hevige pijn optreden. Daarnaast kan de schouder warm aanvoelen en opzwellen. Meestal kun je je schouder niet meer goed gebruiken.

Hoe krijg je een peesontsteking in je schouder?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je een peesontsteking in je schouder krijgt. Het kan zijn dat je teveel beweegt, maar ook juist dat je te weinig beweegt. Als je veel beweegt, is het goed mogelijk dat je de pees overbelast en daardoor gaat deze ontsteken. Aan de andere kant is het zo dat wanneer je te weinig beweegt, de pees minder sterk wordt en daardoor ook kan gaan ontsteken. Dit is ook de reden dat oudere mensen vaker last krijgen van een peesontsteking. Bij hen is het peesweefsel niet meer zo sterk en daardoor kan het sneller ontsteken. Daarnaast zijn er verschillende andere mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je een peesontsteking krijgt. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van bepaalde medicijnen, het hebben van reumatische klachten en bij een ongeval.

Hoe wordt een peesontsteking behandeld?

Soms is het niet eens nodig om een peesontsteking te behandelen, maar is het nemen van rust al voldoende. Daarnaast is het verstandig om de plaats te koelen met ijs tegen de pijn. Meestal wordt je door de huisarts doorverwezen naar de fysiotherapeut om oefeningen te doen. Hierbij gaat het dan om rekoefeningen, zodat het weer sterker wordt. Tegen de pijn kun je pijnstillende en ook ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven krijgen. Mochten deze medicijnen niet genoeg helpen, maar blijft de pijn hevig, dan kan er worden overgegaan op het geven van een injectie. Hierbij wordt vloeistof ingespoten die ook pijnstillend en ontstekingsremmend is. Meestal is deze behandeling afdoende. In zeldzame gevallen moet worden overgegaan op een chirurgische ingreep.

Welke oefeningen kun je doen na een peesontsteking?

De oefeningen die worden aangeboden na een peesontsteking kun je verdelen in twee onderdelen: bewegingsoefeningen en verstevigingsoefeningen. Een voorbeeld van een bewegingsoefening: ga staan en steun met je goede arm op bijvoorbeeld een tafel. Laat de pijnlijke arm naar beneden hangen. Buig door je knieën zodat je voorover gebogen staat. Maak dan vijf cirkelbewegingen met je pijnlijke arm. Begin met kleine cirkels en maak ze steeds groter. Doe dit eerst de ene richting op en daarna de andere richting. Verstevigingsoefeningen kun je doen met bijvoorbeeld lichte gewichten of door de pijnlijke arm weerstand te laten bieden. Een voorbeeld van deze laatste: hang een handdoek op je rug. Houd deze met je gezonde arm vast ter hoogte van je schouder. Met je pijnlijke arm houd je het andere eind vast. Nu trek je met je gezonde arm de handdoek voorzichtig omhoog. Deze pose houd je vijf seconden vast en daarna laat je de handdoek weer zakken.

Hoe kun je een peesontsteking voorkomen?

Helemaal voorkomen kun je een peesontsteking niet, maar je kunt wel bouwen aan sterkere pezen. Zoals hierboven al is genoemd worden je pezen zwakker bij weinig bewegen. Daarom is het belangrijk om voldoende te bewegen. Zeker wanneer je ouder wordt en je pezen dus sowieso al wat zwakker worden, is het verstandig om goed te sporten. Probeer hierin een regelmaat op te bouwen, zodat je toch minimaal twee keer in de week gaat sporten.

Verschil peesontsteking en slijmbeursontsteking

Wat is nou het verschil tussen een peesontsteking en een slijmbeursontsteking in de schouder? Bij beide ontstekingen heb je veel pijn, die erger wordt wanneer je je arm beweegt. Nu is het bij een peesontsteking zo dat de pijn meestal erger wordt in de nacht, terwijl dit bij een slijmbeursontsteking niet het geval is. Daarnaast voelt de pijn bij beide ontstekingen anders aan. De pijn bij een slijmbeursontsteking is meer een dof gevoel, terwijl de pijn bij een peesontsteking scherp voelt. Als laatste kan genoemd worden dat de pijn bij een slijmbeursontsteking erger wordt wanneer je op de schouder leunt, terwijl dit bij een peesontsteking niet zo is. Het kan ook gebeuren dat je beide ontstekingen tegelijkertijd hebt. Dit maakt het uiteraard erg lastig en nog pijnlijker.