SLAP laesie

Een SLAP laesie is een aandoening van de schouder waarbij de kraakbeenring (labrum) in de schouder beschadigd is. Het labrum zorgt ervoor dat de kom van de schouder wat groter en dieper wordt waardoor de kop beter past. Daarnaast is het labrum ook de aanhechtingsplaats van het schouderkapsel, schouderbanden en spieren.

SLAP staat voor Superior Labrum van Anterior naar Posterior. Dat duidt op het bovenste gedeelte van het labrum. Op het bovenste gedeelte van het labrum heeft de bicepspees zijn aanhechtingsplaats. Bij een SLAP laesie is dit bovenste gedeelte beschadigd.

De oorzaak

Een SLAP laesie ontstaat door een te grote kracht of belasting op de bicepspees. Dit kan komen door een val of overbelasting. Bij een val krijgt de bicepspees in één keer een te grote kracht te verwerken. Vooral een val op een gestrekte arm is hier kenmerkend voor. Overbelasting wordt voornamelijk gezien bij bovenhandse sporters als gevolg van het intensief werpen of smashen.

Classificatie

Er zijn vier verschillende types SLAP laesies:

  • Type 1: het labrum is beschadigd maar de aanhechting van het labrum aan de gewrichtskom is nog intact.
  • Type 2: in het labrum is een lengtescheur aanwezig, waarbij de aanhechting van de bicepspees losraakt.
  • Type 3: de lengtescheur in het labrum laat los aan de rand van de gewrichtskom. De aanhechting van de bicepspees is nog intact.
  • Type 4: het labrum is los van het gewrichtskom zoals bij type 3 en ook de bicepspees is beschadigd

Behandeling van een SLAP laesie

De behandeling van een SLAP laesie bestaat meestal uit een operatie waarbij het labrum hersteld wordt. In sommige gevallen is een operatie niet noodzakelijk en zal de behandeling bestaan uit fysiotherapie. Welke behandeling het meest geschikt is, wordt meestal bepaald door de orthopedisch chirurg en is mede afhankelijk van het type SLAP laesie.

De revalidatie na een operatie duurt ongeveer negen tot 12 maanden voordat het sporten weer opgepakt mag worden. Wanneer sporten niet (meer) het doel is, zal de revalidatietijd korter zijn.