Met schouderanatomie wordt de bouw van de schouder bedoeld. De schouder is een complex gewricht. Dit bestaat uit botten, spieren, gewrichtskapsel en gewrichtsbanden. Al deze onderdelen zorgen dat de schouder kan bewegen. Daarnaast zorgen ze voor stabiliteit van het gewricht. Zonder dat je er bewust van bent, gebruik je de schouder de hele dag. Bij het douchen, koken, autorijden en ga zo maar door. Maar hoe ziet de schouder er precies uit?

De botten van de schouder

Als we de anatomie van de schouder bekijken, dan zien we dat deze is opgebouwd uit verschillende structuren. Het gewricht van de schouder bestaat uit twee botstukken, namelijk de bovenarm en het schouderblad. De schouder is onderdeel van de schoudergordel.  De schoudergordel bestaat uit het schoudergewricht en het sleutelbeen. Een beweging in de schouder kan niet zonder het sleutelbeen. Dus de schouder bestaat uit twee botstukken en de schoudergordel uit drie botstukken.

De schouderspieren

Er zijn veel spieren die zorgen voor beweging en stabiliteit van de schouder. De zogenoemde rotator cuff spiergroep bestaat uit vier spieren die direct om de schouder liggen. De rotator cuff spieren lopen vanaf het schouderblad naar de bovenarm. Ze zorgen voor de stabiliteit en beweging van de schouder. De rotator cuff spieren zijn:

  • Supraspinatus
  • Infraspinatus
  • Subscapularis
  • Teres minor

Daarnaast zijn er nog drie belangrijke spieren. Deze spieren zijn groter en liggen over de rotator cuff spieren. Ze zorgen voornamelijk voor bewegingen van de schouder. Deze spieren zijn:

  • Deltoideus (deltavormige spier)
  • Trapezius (monnikskapspier)
  • Biceps brachii (bovenarmspier)

Lees hier meer informatie over de schouderspieren.

Het gewrichtskapsel van de schouder

Het gewrichtskapsel is een omhulsel om het schoudergewricht. Het kapsel zorgt voor versteviging van het gewricht. In het kapsel liggen bloedvaten en uitlopers van pezen. Op sommige plekken heeft het kapsel een extra verdikking. Dit worden de gewrichtsbanden genoemd.

De gewrichtsbanden van de schouder

De gewrichtsbanden zorgen voor stabiliteit van het schoudergewricht. Gewrichtsbanden zijn stugge banden zonder veel beweeglijkheid. Hierdoor zorgen ze ervoor dat de botten goed bij elkaar blijven. De gewrichtsbanden liggen voornamelijk aan de voorzijde en bovenzijde van de schouder. Door de bouw geven de botten weinig stabiliteit aan de voorzijde. De gewrichtsbanden zorgen door de ligging voor extra stabiliteit.

Het schoudergewricht

Al deze onderdelen vormen het schoudergewricht. Elk gewricht bestaat uit een kop en een kom. Voor de schouder is de bovenarm de kop en het schouderblad de kom. De kop beweegt in de kom. Hierdoor kan de schouder en dus de arm bewegen. De schouderspieren zorgen ervoor dat de schouder kan bewegen. Het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden zorgen voornamelijk voor de stabiliteit. Daarnaast ondersteunen de rotator cuff spieren de stabiliteit. Doordat deze tijdens het bewegen op het juiste moment aanspannen. Wanneer deze spieren niet op het juiste moment aanspannen, kan schouderinstabiliteit ontstaan.