Ineens heb je pijn aan je nek en schouder als je ’s ochtends wakker wordt. ‘s Nachts is er nog niets aan de hand. Maar ’s ochtends gaat je wekker, je wilt hem uitzetten maar dit doet pijn. Je nek en arm voelen stijf. Je denkt, ik blijf even liggen dan trekt het wel weg. Maar helaas het blijft pijn doen. Een warme douche zal wel werken. Het lekkere warme water op de spieren. Maar je merkt dat het bijna niet mogelijk is om je haren te wassen. Je krijgt de arm niet meer opgetild. Voor veel mensen is dit herkenbaar.

Onduidelijke schouder en nekklachten

De oorzaak van pijn in de schouder en nek tijdens het slapen is onduidelijk. Vaak ontstaan schouderklachten vanuit nekklachten. Het kan stress zijn, verkeerde houding, overbelasting of een plotselinge verkeerde beweging. Bij nekpijn hoef je niet meteen zorgen te maken. In de meeste gevallen gaan de klachten binnen enkele weken over.

Een goed hoofdkussen bij nek- en schouderpijn

Een goed hoofdkussen is belangrijk om nek- en schouderpijn te voorkomen. De nek moet gedurende de nacht goede steun hebben. Dit kan door een stevig kussen. Veel mensen gebruiken jaren hetzelfde hoofdkussen. Maar de steun is na vijf jaar flink verminderd of helemaal verdwenen. Zowel een hoofdkussen van dons als een voorgevormd hoofdkussen is goed. De nek moet volledig ondersteund worden. Dit krijg je door de ruimte tussen je schouder en nek volledig op te vullen met een kussen.

Alleen schouderpijn tijdens het slapen

Tijdens het slapen of wakker worden kan ook alleen de schouder pijn doen. Lekker op je zij in slaap vallen is niet mogelijk. Je blijft draaien. ’s Nachts word je toch wakker omdat je op je pijnlijke schouder bent gaan liggen. Je hebt helemaal geen last van je nek, de pijn zit in de schouder en bovenarm. De arm voelt zwaar en het kopje koffie ’s ochtends optillen is bijna niet mogelijk.

Oorzaken van pijn in de schouder tijdens slapen

Wanneer alleen de schouder pijn doet tijdens het slapen kunnen er verschillende oorzaken zijn.

  1. Slijmbeursontsteking van de schouder. Een acute slijmbeursontsteking ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak. Dan wordt je ’s ochtends wakker met veel pijn in de schouder. Ook het bewegen van de schouder is niet mogelijk. Een slijmbeursontsteking kan ook al langer aanwezig zijn. Dan is voornamelijk het slapen op de schouder pijnlijk. ’s Ochtends voelt deze dan stijf. Gedurende de ochtend worden de klachten minder.
  2. Frozen shoulder is het vastzitten van de schouder. De eerste klachten van een frozen shoulder is ’s nachts pijn in de schouder.
  3. Impingementsyndroom zijn pijnklachten in de schouder door inklemming. Hierbij zijn vaak al schouderklachten overdag aanwezig. Wanneer een impingementsyndroom langer bestaat, zal de pijn er ook ’s nacht zijn.
  4. Rotator cuff letsel. Duidt op klachten van de spieren om de schouder. Een overbelasting is hier vaak de oorzaak. Het slapen op de schouder kan pijn geven. ’s Ochtends is de schouder vaak wat stijf wanneer je op deze schouder hebt gelegen.

Fysiotherapie bij nek en schouderklachten

Fysiotherapie kan zinvol zijn, maar hoeft niet altijd. Pijn van de nek en schouder tijdens slapen, gaat vaak vanzelf over. Wanneer na enkele weken de klachten niet verminderen, kun, je naar een fysiotherapeut gaan. Ook als de pijn de dagelijkse activiteiten beperkt, is fysiotherapie zinvol.

Fysiotherapie wordt wel geadviseerd wanneer de pijn alleen in de schouder zit. Vaak is de oorzaak een andere schouderklacht. Deze kan al langere tijd bestaan en een behandeling is zinvol. En pijn is nooit fijn. Maar wanneer je daardoor niet goed slaapt, wordt het nog erger.