Bij pijn aan de schouder wordt regelmatig een spuit (injectie) geadviseerd. Veel mensen kennen een periode van pijn in de schouder of de bovenarm. De pijn in de bovenarm komt vaak door problemen in de schouder. Een zeurend gevoel en ongemak in de schouderregio. Erop liggen is vaak pijnlijk. Ook de arm optillen of een bepaalde beweging maken is pijnlijk. Wanneer je met deze klachten naar een huisarts gaat, krijg je vaak ontstekingsremmers. Of wordt zelfs een spuit in de schouder gezet. Ook fysiotherapeuten adviseren met regelmaat een spuit in de schouder. Maar is dit verstandig?

Wat is een spuit in de schouder precies?

Een spuit in de schouder wordt ook vaak een injectie genoemd. Het doel van de spuit is pijnvermindering. Wat wordt er precies in de schouder gespoten? In de meeste gevallen worden ontstekingsremmers in de schouder gespoten. Deze ontstekingsremmers helpen het ontstekingsproces en geven pijnverlichting. Het ontstekingsproces, is een normaal proces van het lichaam om weefsel te herstellen.

Een ontstekingsproces ontstaat na overbelasting. Dit kan een directe overbelasting zijn, door bijvoorbeeld een val. Maar ook overbelasting door sport, verkeerde houding of te veel doen met de schouder. Het ontstekingsproces zorgt ervoor dat spieren en pezen herstellen en hierna sterker worden. Het is dus noodzakelijk dat spieren en pezen de tijd krijgen om te herstellen. Wanneer het herstel mislukt, kan een ontstekingsproces langer dan normaal aanwezig blijven. Dit veroorzaakt de pijn. Een spuit kan helpen om het ontstekingsproces toch te laten slagen.

Is een spuit in de schouder pijnlijk?

Nee, een spuit in de schouder is niet erg pijnlijk. Het klinkt vaak erger dan het is. De spuit heeft een lange naald waardoor het er pijnlijk uitziet. Maar het is niet pijnlijker dan een prik, zoals bij bloedprikken.

Wat zijn de voordelen van een spuit in de schouder?

Het grootste voordeel is vermindering van de pijn. Mensen ervaren direct (soms na enkele dagen) dat de pijn afneemt of helemaal verdwijnt. Hierdoor is het vaak mogelijk om weer goed te bewegen. En slapen gaat ook weer zonder pijn.

Wat zijn de nadelen van een spuit in de schouder?

Ontstekingsremmers beschadigen de pezen. Pezen kunnen zelfs zo ernstigs beschadigen dat ze gaan scheuren. De wetenschap laat steeds meer onderzoeken zien dat pezen scheuren na injecties.

Een spuit die direct in een pees geprikt wordt, geeft direct grote schade aan de pees. Wat zelfs een directe peesscheur kan geven. Met direct bedoelen we hierbij; in korte tijd na de spuit. De ontstekingsremmers bijten als het ware het peesweefsel weg.

Een spuit in de schouder behandelt zelden de oorzaak van de klachten. Zoals benoemd komen de klachten vaak door overbelasting. Dus gepaste rust is een betere en gezondere oplossing. Door middel van goede oefeningen kunnen de spieren en pezen verbeteren. Deze verbetering is noodzakelijk voor het herstel. Maar ook om in de toekomst klachten te voorkomen. Als de klachten komen door verkeerd bewegen of houding, moet dit ook aangepakt worden. Anders helpt een spuit tijdelijk, en komen de klachten weer terug.

Wat is het advies ten aanzien van een spuit in de schouder?

In de meeste gevallen is een spuit in de schouder niet aan te raden. Het is belangrijk om de oorzaak te weten van de schouderpijn. Deze oorzaak moet aangepakt worden. Een spuit is meestal symptoombestrijding.

Wanneer wel een spuit in de schouder?

In sommige gevallen kan het wel zinvol zijn om een spuit in de schouder te laten zetten. Bijvoorbeeld bij een (acute) slijmbeurs ontsteking. Maar ook in de eerste fase van een frozen shoulder kan een spuit zinvol zijn. Soms wordt een spuit geadviseerd wanneer door de pijn niet geoefend kan worden. Het oefenen is belangrijk voor het herstel. Een spuit wordt geadviseerd als andere pijnstillers of rust niet voldoende helpen.

Wie zet een spuit in de schouder?

Een huisarts of een specialist in het ziekenhuis kan een spuit in de schouder zetten. Maar ervaring in het zetten van een spuit is noodzakelijk. De beste manier om een spuit te zetten, is onder geleide van een echo. Door middel van een echo kan gezien worden waar de naald zich in de schouder bevindt. Op deze manier weet je dat de spuit precies op de goede plaats gezet wordt. Dus precies in de slijmbeurs of in het gewrichtskapsel. Dit is van belang bij een slijmbeursontsteking of frozen shoulder. Hierdoor is er dus zekerheid dat de spuit niet in een pees gezet wordt.

Vaak geeft een spuit in de schouder helemaal geen pijnverlichting. Dit kan komen doordat de spuit verkeerd gezet is. Daarom wordt ook geadviseerd de spuit te laten zetten door een arts met ervaring.

Samenvatting

Zet liever geen spuit in de schouder. Je kunt beter rust nemen en rustig de juiste oefeningen doen. Bij bepaalde klachten wordt een spuit wel geadviseerd. Maar laat dan de spuit onder geleiding van een echo zetten.

Een spuit is vaak een snelle oplossing tot pijnvermindering. Maar het behandelt niet de oorzaak. Hierdoor komen de klachten vaak na een tijd weer terug. Daarnaast vergroot een spuit het risico op het krijgen van peesscheuren.