Heb je last van vocht in je schouder? Dan is het goed om te weten waar dit vandaan komt. Je schouders zijn belangrijk, je arm zal de hele dag alle kanten op moeten kunnen draaien en ook dienen je schouders veel belasting te dragen. Dit vraagt veel van je pezen, spieren, zenuwen, slijmvliezen en je botten. Het kan gebeuren dat er iets mis gaat met een van deze componenten. Door de slijmbeurs in je schouder kan de schouder soepel en pijnloos bewegen. Het gaat hier over een holte die is gevuld met vocht, een soort smeermiddel. Als je geen slijmbeurs hebt, dan zouden de spieren, pezen en de botten als een soort schuurpapier over elkaar heen bewegen en dat zou erg grote gevolgen hebben. Iets dat vaak voorkomt is een slijmbeursontsteking. Dit wordt veroorzaakt door een zwelling van de slijmbeurs. Er wordt dan namelijk continu druk uitgeoefend op de ontsteking. De bewegingsvrijheid van je schouders en armen die je onder normale omstandigheden hebt komen door de ontsteking in het gedrang.

Pezen en de schouder

Bij de rotator cuff gaat het over de vier pezen rondom je schouder. Deze zijn voor een deel verantwoordelijk voor de beweeglijkheid van je arm. Het zijn gevoelige pezen voor ontstekingen, ze zitten namelijk klem tegen de onderrand van je schouderblad. Vaak gaat de peesontsteking dan ook samen met een ontsteking van de slijmbeurs, deze bevindt zich tussen de pees en je schouderblad. Dit kan voor klachten zorgen. Vaak heb je pijn bovenin je schouder, ook kun je de arm bijna niet meer bewegen. De meeste mensen hebben dan ook in de nacht erg veel pijn. De pijn straalt vaak uit van de schouder naar de volledige bovenarm. Het vaststellen van een peesontsteking wordt gedaan door röntgenfoto’s en ook door echografie. De foto’s worden gebruikt om de kwaliteit van je bot in de schouder te bekijken en te controleren. Door een echo te maken wordt er gekeken of dat er vocht in de pees of in je slijmbeurs zit. Vocht in je schouder kan dus erg vervelend en pijnlijk zijn, maar gelukkig kan het ook goed behandeld worden.

Behandeling vocht in schouder

Als er sprake is van een ontsteking in je schouder zul je vaak eerst te maken krijgen met medicatie en met fysiotherapie. Het kan voorkomen dat bewegen erg pijnlijk is en blijft en dan is het advies vaak om eerst je schouder zoveel mogelijk te laten rusten. Als de pijn iets af gaat nemen, dan kun je naar de fysiotherapeut en kan er gekeken worden hoe het bewegen gaat en kan dit weer langzaam op worden gebouwd. Wanneer je denkt dat er sprake is van vocht in je schouder, en je hebt ook pijn, blijf er dan niet mee rondlopen, maar raadpleeg een arts. Zo kan er gekeken worden waar het vocht in de schouder vandaan komt en wat er aan gedaan kan worden. Hoe eerder je naar de arts gaat, hoe sneller je van de pijn af kunt komen.