Tennissers hebben vaak te maken met pijn in de schouder. Soms gaat het gewoon om spierpijn na een zware wedstrijd. Na een nachtje slapen is het weer beter. Maar wat als de pijn in de schouder blijft? Je wilt weer beginnen met de volgende training of wedstrijd en denkt het er wel uit te spelen. De eerste tien minuten voelen pijnlijk en stijf, maar gedurende het spel wordt het beter. Zie je wel, de schouder warm maken en het gaat goed. Tot de volgende dag. Je wordt wakker met een hele stijve schouder.

Oorzaken van pijn in de schouder met tennis

Er zijn vele mogelijke oorzaken van de pijn in de schouder tijdens tennis. De meest voorkomende is het impingementsyndroom. Hierbij wordt een pees ingeklemd tussen de kop en kom van de schouder. Deze inklemming komt voornamelijk voor bij bewegingen boven of op schouderhoogte. Door de service- en de smashbeweging met tennissen kan dit ontstaan. Vaak is instabiliteit de oorzaak voor het ontstaan van impingementklachten. De spieren rondom de schouder moeten zorgen dat de schouder goed kan bewegen tijdens het tennissen. Als hier een disbalans in komt, is het risico op het krijgen van het impingementsyndroom veel groter.

Daarnaast zijn nog er nog andere mogelijk oorzaken:

Peesontsteking in de schouder met tennis

Pijn in de schouder kan ook komen door een peesontsteking in de schouder. Een peesontsteking wordt tegenwoordig in medische termen tendinopathie genoemd. Er is meestal geen sprake van een ontsteking, maar van overbelasting. Vandaar dat ontstekingsremmende medicijnen meestal geen verlichting geven.

Alle oorzaken voor pijn in de schouder hebben een verband met elkaar. Daarom zijn de oorzaken vaak niet los van elkaar te onderscheiden. Een verkeerde houding zorgt sneller voor een peesoverbelasting. Een peesoverbelasting kan instabiliteit veroorzaken. En de instabiliteit kan impingement veroorzaken.

Naast de pijn in de schouder kan er ook pijn ontstaan tussen de schouderbladen. Deze klachten komen vooral voor als de bovenrug een verkeerde houding heeft. Als de bovenrug wat boller is, is het strekken van de arm minder goed mogelijk. Hierdoor ontstaat er pijn tussen de schouderbladen, is er een vergrote kans op impingementklachten en overbelasting van de pezen in de schouder.

Oefeningen voor pijn in de schouder met tennis

Oefeningen zijn belangrijk om de disbalans in de schouder te verbeteren. Ook zijn oefeningen goed om pijn in de schouder te voorkomen. Zoals gezegd ligt de oorzaak vaak in een overbelasting of disbalans van de spieren van de schouder. Daarom zijn oefeningen de meest effectieve manier om klachten te verhelpen en voorkomen.

Naast oefeningen voor de schouder zijn oefeningen voor de houding en techniek erg belangrijk. Een verkeerde techniek of houding veroorzaakt weer problemen in de schouder. Zelfs oefeningen voor de onderrug en het bekken zijn belangrijk. Als de onderrug of het bekken al niet goed beweegt of niet sterk genoeg is, moet de schouder dit compenseren.

De plank oefening is daarom een goede algemene oefeningen. Hiermee train je de lage rug-, buik-, bovenrug- en schouderspieren.

Voorbeeld plank oefening:

Daarnaast zijn oefeningen voor de rotatorcuff belangrijk. De rotarcuff spieren zijn de stabiliserende spieren van de schouder. Een eenvoudige oefening is een oefening met een elastiek. Hierbij train je de spieren in twee verschillende rotatiebewegingen. Beide bewegingen zijn enorm belangrijk voor het tennissen.

Voorbeeld oefening voor de rotatorcuff: