Pijn in de schouder tijdens computerwerk komt veel voor. Lang in dezelfde houding zitten is hierbij de grootste boosdoener. De pijn in de schouder kan ook in de bovenarm en zelfs in de onderarm gevoeld worden. Vroeger werd dit ook wel muisarm of RSI-arm genoemd. Vaak zit de pijn aan de zijde waarmee de muis wordt gebruikt. Maar dit is zeker niet in alle gevallen zo.

 

Een juiste bureau afstelling

Een juiste afstelling van bureau, stoel en beeldscherm is belangrijk ter voorkoming van pijn in de schouder. Nog niet zo lang geleden werden alle werkplekken nagekeken en opnieuw ingesteld. De nieuwe trend is helaas het flexwerken. Wat inhoudt dat iedere werkplek gebruikt kan worden, vaak met een laptop. Dit is vast voor veel dingen goed, maar niet voor het voorkomen van schouderpijn. Het gebruik van een laptop geeft sneller klachten dan het gebruik van een desktop. Dit komt doordat een laptop niet versteld kan worden. Bovendien zijn hiermee de op maat te maken bureau’s verdwenen. Dus wanneer schouderklachten aanwezig zijn, vraag dan om een eigen werkplek met een verstelbaar bureau.

Bewegen

Daarnaast is bewegen belangrijk. Uren aan een stuk in dezelfde houding is nooit goed. Daarbij is een zittende positie heel slecht voor onze lichaamshouding. De meeste mensen gaan gedurende de tijd hangen of scheef zitten. Langdurig kijken naar het beeldscherm geeft vaak een voorovergebogen houding. Waarbij de nek ook vaak wordt uitgestoken. Beweging is in ieder geval goed voor het hele lichaam. Bewegingen specifiek voor de nek, bovenrug en schouders zijn belangrijk ter voorkoming van schouderpijn.

Dus ga oefeningen doen, bijvoorbeeld:

  • Rondjes draaien met de schouders.
  • Schouderbladen naar achteren trekken.
  • De nek draaien.
  • De armen omhoog bewegen.

Zo zijn er nog veel meer oefeningen. Doe deze oefeningen consequent.

Sporten

Oefeningen zijn belangrijk, maar sporten kan nog wel beter helpen. Voornamelijk sporten waarbij het bovenlichaam wordt gebruikt. Sporten die ervoor zorgen dat het lichaam uitrekt, zijn het beste hiervoor. Fitness is natuurlijk de bekendste, maar ook roeien, klimmen en tennis zijn goede sporten. Zo zijn er nog veel meer sporten. Wielrennen en mountainbiken zijn minder geschikt door de voorovergebogen houding.