Pijn in de schouder is een veel voorkomende klacht bij mensen. Ruim één op de vijf mensen heeft weleens last van schouderpijn. Je kunt de pijn op verschillende manieren voelen, bijvoorbeeld als je je arm optilt of je jas aantrekt. Het is een irriterende en vermoeiende pijn die ervoor zorgt dat jij je steeds meer aanpast. Wat kun je doen aan schouderpijn?

Waardoor ontstaat pijn in de schouder?

Schouderpijn ontstaat veelal doordat pezen en spieren zijn ingeklemd. Het schoudergewricht is uit balans geraakt waardoor pezen en spieren niet naar behoren functioneren. Een oorzaak hiervoor kan zijn dat je tijdens het sporten geblesseerd bent geraakt. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige beperkingen. Wat voorheen geen enkel probleem was, lijkt nu niet meer mogelijk. Hoe kun je je schouder laten genezen en welke stappen doorloop je daarin?

Pak de nodige rust

Veel mensen met schouderklachten willen het liefst zo snel mogelijk alles weer kunnen doen. Logisch, maar het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Het is veel beter om je schouder de komende tijd eerst wat rust te gunnen. Dit heeft je schouder nodig om optimaal te kunnen herstellen.

Schema van herstel

Door een afspraak te maken met een fysiotherapeut kan er een programma op maat worden samengesteld om jou van je klachten af te helpen. Je leert bijvoorbeeld rustige en gecontroleerde bewegingen te maken met je schouder. Het echte herstel zet zich pas in als je aan de slag gaat met krachttraining. Het is niet verstandig om daar te vroeg mee te beginnen, dus neem de raad van je fysiotherapeut in acht!

Voorkomen is beter dan genezen

Pijn in de schouder kun je maar beter voorkomen. Als je het probleem niet aanpakt bij de kern, is de kans groot dat de klachten terugkeren. Daarom is een fysiotherapeut niet alleen gericht op de behandeling van symptomen, maar zal een fysiotherapeut ook onderzoeken waar de klachten vandaan komen, hoe de geschiedenis eruit ziet en wat je kunt doen om herhaling te voorkomen.

Wordt fysiotherapie vergoed door de zorgverzekering?

Of fysiotherapie vergoed wordt door je zorgverzekeraar is afhankelijk van wat voor soort zorgverzekering je hebt. Met een aanvullende polis heb je veelal recht op een vergoeding. Houd wel rekening met het eigen risico of een eventuele eigen bijdrage. Informeer bij je zorgverzekeraar welke vergoeding op jou van toepassing is.