Wat is een schouderluxatie?

Schouderluxatie is een ander woord voor schouder uit de kom of arm uit de kom. Hoe kan dit gebeuren? Daarvoor is het noodzakelijk om eerst te bekijken hoe de schouder werkt. De bovenkant van de arm is een soort bol, waarover kraakbeen zit. In de schouder zit een kom, met ook kraakbeen eroverheen. Deze bol valt precies in de kom. Dit vormt het schoudergewricht. Dit gewricht is erg beweeglijk, je kunt je arm overal heen bewegen. Dit is aan de ene kant erg handig, maar aan de andere kant zorgt dit ervoor dat de botten weinig steun hebben aan elkaar. Wanneer je dan valt op de schouder kan dit uit de kom schieten. Ook bij bepaalde heftige bewegingen is dit mogelijk, evenals wanneer je een beweging erg abrupt stopt. Dit zorgt ervoor dat je bij sommige sporten meer kans  maakt op een schouderluxatie.

Een schouderluxatie is een vorm van schouderinstabiliteit. Schouderinstabliteit wordt onderverdeeld in 3 types, waarvan schouderluxatie type I is.

Schouderluxatie

Welke symptomen horen bij een schouderluxatie?

Bij een schouderluxatie heb je last van een heftige pijn. Wanneer de arm naar voren is geschoten, zie je aan de voorkant bij de schouder een verdikking. Ook hangt de arm iets naar buiten, en als je hem zo houdt doet het het minste pijn. Wanneer de arm naar achteren is geschoten, zit de verdikking ook aan de achterkant van de schouder. Je zult de arm dan juist naar binnen willen houden om zo de pijn te verminderen. Andere kenmerken bij een schouderluxatie zijn een verdoofd gevoel in je arm of schouder, een zwelling en minder kracht in de arm.

Welke oefeningen kun je doen als je een schouderluxatie hebt?

Bij een schouderluxatie moet je de eerste drie weken je arm in een mitella dragen. De eerste week mag je alleen nog maar oefeningen doen met je hand en je vingers. De tweede week mag je wel oefeningen met je arm doen, maar moet je de mitella wel om laten. Daarna mag je de mitella afdoen bij de oefeningen.

Welke behandeling krijg je bij een schouderluxatie?

Het eerste wat moet gebeuren is het maken van röntgenfoto’s om te kijken of er niets beschadigd is. Wanneer dit niet het geval is, kan de schouder worden teruggezet. Daarna volgt een periode van drie weken waarbij je arm in een mitella moet. Om de pijn tegen te gaan kun je koelen met ijs en medicijnen slikken. Verder is het van belang om veel oefeningen te doen, vaak gaat dat in overleg met een fysiotherapeut. Het duurt ongeveer drie maanden voordat een schouderluxatie genezen is.

Wat betekenen klachten in de schouder?

Er zijn veel verschillende soorten klachten die je in je schouder kunt hebben. Bij deze verschillende soorten klachten zijn allerlei verschillende soorten benamingen gekomen. Artsen hebben regelmatig onderzoek naar pijn in de schouder of pijn tussen schouderbladen gedaan. Zo is er een hele lijst ontstaan met ziektebeelden die je kunt hebben bij je schouder. Denk bijvoorbeeld aan artrose, frozen shoulder, slijmbeursontsteking, schouderluxatie, peesontsteking, thoracic-outlet-syndroom, rotator-cuff, impingement, muisarm, of een schouderblessure. In dit artikel gaan we verder in op het verschijnsel schouderluxatie.